Studio Marchel-Wim van Dongen https://www.mwvd.nl/ tuinarchitectuur | landschapsarchitectuur Mon, 06 Mar 2023 15:06:12 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://www.mwvd.nl/site/wp-content/uploads/2017/08/cropped-MWVD512ico-150x150.png Studio Marchel-Wim van Dongen https://www.mwvd.nl/ 32 32 Prinses Beatrixlaan als stadscorridor https://www.mwvd.nl/landschapsarchitectuur/openbare-ruimte/prinses-beatrixlaan/ Mon, 06 Mar 2023 14:49:37 +0000 https://www.mwvd.nl/?p=3791 In opdracht van de gemeente Rijswijk schreven wij een ambitiedocument voor de Prinses Beatrixlaan. Op basis van dit document wil de gemeente hernieuwde integrale en ruimtelijke bouwstenen formuleren voor de op stapel staande ontwikkelingen, met het accent op de thema’s groen, landschap en ecologie. Dit document is vastgesteld door B&W medio februari 2023 en in [...]

Het bericht Prinses Beatrixlaan als stadscorridor verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
In opdracht van de gemeente Rijswijk schreven wij een ambitiedocument voor de Prinses Beatrixlaan. Op basis van dit document wil de gemeente hernieuwde integrale en ruimtelijke bouwstenen formuleren voor de op stapel staande ontwikkelingen, met het accent op de thema’s groen, landschap en ecologie. Dit document is vastgesteld door B&W medio februari 2023 en in te zien via de website van de gemeente Rijswijk (Ambitiedocument Prinses Beatrixlaan)

Rond de Prinses Beatrixlaan spelen diverse grote ontwikkelingen die er voor zorgen dat er op een andere manier naar de betekenis van deze laan gekeken moet worden. Enerzijds door veranderde inzichten en anderzijds omdat er niet altijd duidelijke antwoorden gegeven kunnen worden over het hoe en waarom van de laan.
Met het ambitiedocument laten we zien dat er voldoende kansen liggen om de betekenis van de laan als groene verbindende ruimte, zowel ecologisch, ruimtelijk als sociaal, sterk te vergroten

De ambitie die we vanuit dit document voorstaan voor de Prinses Beatrixlaan wordt gesymboliseerd door een vlinderstrik; Drie karakteristieke delen, waarvan de som zich uit in één samenhangende identiteitsdrager van Rijswijk.

Het realiseren van deze ambitie betekent:
Dat het versnipperde beeld van de Prinses Beatrixlaan wordt omgebogen naar een heldere driedeling; landgoederenzone, centrumgebied, landschap van de Zweth;
Dat de stringente laanstructuur van de Prinses Beatrixlaan plaats maakt voor een groenstructuur die meer onderdeel is van het onderliggende landschap ;
Dat er vanuit ecologisch belang gezorgd moet worden dat de Prinses Beatrixlaan zowel een aaneengesloten ruimte vormt als als habitat kan functioneren;
Dat de Prinses Beatrixlaan een belangrijkere rol kan gaan vervullen als langzaam verkeer verbinding naar buiten en tussen de wijken;
Ook dat de Prinses Beatrixlaan een belangrijke regionale verkeersader blijft.

Met de ambitie om het groenste centrum van Nederland te realiseren (ie Bogaard Stadscentrum) ligt er op korte termijn al een prachtige kans om het hart van de ‘vlinderstrik’ te ontwikkelen. In de toekomst kunnen de twee vleugels daar mooi op aansluiten.
Een aanzet daarvoor is al gegeven vanuit het project Warmtelinq waarin de herinrichting van het groen voorsorteert op dit document.

Het bericht Prinses Beatrixlaan als stadscorridor verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Biodiversiteit. Wat kan je er mee in je tuin? https://www.mwvd.nl/tuinarchitectuur/tuinontwerp/biodiversiteit-wat-kan-je-er-mee-in-je-tuin/ Fri, 07 Jan 2022 20:45:49 +0000 https://www.mwvd.nl/?p=3563 Biodiversiteit met name de afname er van is de laatste tijd erg vaak in het nieuws. Voor veel mensen blijft de term biodiversiteit echter maar vaag en ongrijpbaar. En dat is eeuwig zonde. Want juist als individu kan je enorm bijdragen aan het vergoten van de biodiversiteit. Mede omdat de stedelijke omgeving als habitat steeds [...]

Het bericht Biodiversiteit. Wat kan je er mee in je tuin? verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Biodiversiteit met name de afname er van is de laatste tijd erg vaak in het nieuws. Voor veel mensen blijft de term biodiversiteit echter maar vaag en ongrijpbaar. En dat is eeuwig zonde. Want juist als individu kan je enorm bijdragen aan het vergoten van de biodiversiteit. Mede omdat de stedelijke omgeving als habitat steeds belangrijker wordt voor planten en dieren en een groot deel van de het groen in een stedelijke omgeving nu eenmaal beheerd wordt door woningbezitters en huurders.

Biodiversiteit kan je zien als de mate waarin een leefomgeving gezond en veerkrachtig is.
Als de biodiversiteit hoog is, is de omgeving goed voor je en kan deze tegen een stootje (zoals hitte of die enorme regenbuien). Een aangeharkte en versteende tuin is funest voor de biodiversiteit. Een weelderige groene tuin, met beplanting die passend is bij de omgeving heeft een hoge biodiversiteit en zal uiteindelijk ook meerdere voordelen bieden voor jou als tuineigenaar. En dat zo’n tuin meer werk is, hoeft ook niet op te gaan.

Wees dus niet bang om je tuin of buitenruimte een beetje een rommeltje te laten, omarm onkruid of wat aanwaait wat vaker, plant een boom voor generaties en transformeer schuttingen tot haag. Uiteindelijk zullen ook hier alle beetjes helpen.

Kijk voor inspiratie ook eens naar je tuin als de mini-versie van dat mooie landschap bij jou in de buurt. Prachtig rommeltje toch?

Maar u kunt ons ook bellen voor advies natuurlijk.

Het bericht Biodiversiteit. Wat kan je er mee in je tuin? verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Stadslandgoed Nieuwerve Vlissingen https://www.mwvd.nl/landschapsarchitectuur/landschapsontwerp/stadslandgoed-nieuwerve-vlissingen/ Fri, 07 Jan 2022 20:08:04 +0000 https://www.mwvd.nl/?p=3545 Samen met H+N+S landschapsarchitecten schreven wij de visie voor de ontwikkeling van het complete MarKaz-terrein. Met het concept ‘Stadslandgoed Nieuwerve’ als proeftuin in de Law Delta ligt er een ontwikkelingsperspectief en ruimtelijk kader voor de gehele locatie. Nadat de verhuizing van de mariniers van Doorn naar Vlissingen werd afgeblazen moest een nieuwe bestemming voor de [...]

Het bericht Stadslandgoed Nieuwerve Vlissingen verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Samen met H+N+S landschapsarchitecten schreven wij de visie voor de ontwikkeling van het complete MarKaz-terrein. Met het concept ‘Stadslandgoed Nieuwerve’ als proeftuin in de Law Delta ligt er een ontwikkelingsperspectief en ruimtelijk kader voor de gehele locatie.

Nadat de verhuizing van de mariniers van Doorn naar Vlissingen werd afgeblazen moest een nieuwe bestemming voor de beoogde locatie in Vlissingen worden bedacht. In het kader van het compensatiepakket voor de Zeeuwen is onder meer besloten dat op het terrein het Justitieel Complex Vlissingen (JCV) een plek moet krijgen. Maar daarmee is de totale locatie van 60 hectare nog niet gevuld.

Naast inpassing van het justitieel complex wordt er als onderdeel van het nieuwe Stadslandgoed Nieuwerve ruimte geboden aan natuur en recreatie en aan faciliteiten voor klimaatadaptatie, duurzame voedselvoorziening en energietransitie zoals proefvelden voor het Delta Kenniscentrum – een breed samenwerkingsverband i.o. van Zeeuwse kennisinstellingen op het gebied van water, voedsel en energie.

Het project is door het CRa benoemd als ambassadeursproject, een voorbeeld voor andere complexe gebiedsontwikkelingstrajecten.

De ontwikkelingen zijn ondertussen in volle gang. Wij werken op dit moment verder aan de ruimtelijke inpassing van het JCV binnen de in de visie voorgestelde hoofdstructuur.

Het bericht Stadslandgoed Nieuwerve Vlissingen verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Good to be back! https://www.mwvd.nl/tuinarchitectuur/tuinontwerp/good-to-be-back/ Fri, 24 Dec 2021 13:54:57 +0000 https://www.mwvd.nl/?p=3451 Good to be back! zeg ik altijd, als we weer een gerealiseerd project mogen bezoeken. Voor particuliere #tuinen voelt dat altijd extra bijzonder. Dat je weer #welkom bent op de koffie en door een trotse eigenaar wordt rondgeleid, zegt iets over de band die je opbouwt met een klant en de gedeelde liefde voor groen [...]

Het bericht Good to be back! verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Good to be back! zeg ik altijd, als we weer een gerealiseerd project mogen bezoeken. Voor particuliere #tuinen voelt dat altijd extra bijzonder. Dat je weer #welkom bent op de koffie en door een trotse eigenaar wordt rondgeleid, zegt iets over de band die je opbouwt met een klant en de gedeelde liefde voor groen en design. Maar het betekent ook dat je je werk goed hebt gedaan en van de klant hebt mogen doen. Het is tenslotte altijd #samen. Dit zijn foto’s van een tuin in #Aerdenhout die we 2 seizoenen terug ontwierpen. Kijk er naar uit om over 2 jaar weer eens te gaan kijken.
Foto’s gemaakt door Martine Goulmy.

Het bericht Good to be back! verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Ruimtelijke inpassing WarmtelinQ https://www.mwvd.nl/landschapsarchitectuur/landschapsontwerp/ruimtelijke-inpassing-warmtelinq/ Fri, 20 Nov 2020 10:12:41 +0000 https://www.mwvd.nl/?p=3373 In opdracht van Gasunie werk Studio Marchel-Wim van Dongen momenteel aan de ruimtelijke inpassing van WarmtelinQ. Een ondergronds leidingtracé waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven wordt gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland duurzaam te verwarmen. WarmtelinQ start bij Vondelingenplaat in de Rotterdamse haven. Vanaf daar loopt de leiding via Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland, Delft en [...]

Het bericht Ruimtelijke inpassing WarmtelinQ verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
In opdracht van Gasunie werk Studio Marchel-Wim van Dongen momenteel aan de ruimtelijke inpassing van WarmtelinQ. Een ondergronds leidingtracé waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven wordt gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland duurzaam te verwarmen.

WarmtelinQ start bij Vondelingenplaat in de Rotterdamse haven. Vanaf daar loopt de leiding via Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland, Delft en Rijswijk tot in Den Haag. Onderweg komt er een aftakking ter hoogte van Delft, richting het Westland.

Bij de aanleg van dergelijke tracés is het enorm belangrijk een goede dialoog te voeren met alle betrokkenen. Het project roept namelijk veel vraagtekens op. Want is restwarmte nu wel zo duurzaam? En houd je hiermee juist niet ‘fossiele’ industrie in leven? En wat krijgen we er voor terug als het tracé eenmaal is aangelegd?

Met de inpassing van het tracé en de herinrichting die daarna plaatsvindt trekken we samen op met gemeente, belangengroepen en bewoners. Input van zowel gebruikers als specialisten op het gebied van groen, water, bodem en ecologie is essentieel voor het slagen van een dergelijk project.

En niet alles is heiligmakend. Want uiteindelijk is deze energie niet 100% schoon en zal de impact ondergronds en bovengronds soms zichtbaar blijven. Maar het is wel een project dan onderdeel is van een grote transitie in de manier waarop we bezig zijn met energie, denken over energie en gebruik gaan maken van energie.

Vanuit onze rol als landschapsarchitect verbinden en wegen we alle belangen zo goed mogelijk. Zo zoeken we aansluiting bij toekomstige ontwikkelingen die gaan plaatsvinden binnen gemeentes, zoals de centrumvernieuwing in Rijswijk en de aanleg van een dakpark in Vlaardingen.

Maar ook kijken we naar mogelijkheden om de ecologische kwaliteit van gebieden te verbeteren. Als er toch gegraven wordt om een leiding aan te leggen waarom dan niet meteen natuurvriendelijke oevers of paddenpoelen realiseren?

Wat enorm bevredigend is in dit soort projecten is om de ‘drive’ van alle betrokkenen te ervaren. Niet eerder in onze tijd is er zoveel besef geweest voor de noodzaak om te verduurzamen. Ook hier zie je in de afgelopen jaren een duidelijke transitie in denken. Erg mooi om hier deel van uit te mogen maken.

Het bericht Ruimtelijke inpassing WarmtelinQ verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Visie op groen Ridderkerk https://www.mwvd.nl/landschapsarchitectuur/openbare-ruimte/visie-op-groen-ridderkerk/ Tue, 06 Oct 2020 14:48:53 +0000 https://www.mwvd.nl/?p=3311 De gemeenteraad van Ridderkerk heeft onlangs de Groenvisie 2021-2025 vastgesteld. Een visie waar wij het afgelopen jaar samen met de gemeente in een intensief proces vorm aan hebben mogen geven. De Groenvisie van Ridderkerk, getiteld ‘Groen is onze toekomst‘, is ontwikkeld als groeidocument. Niet een visie die over 5 jaar in een la belandt maar [...]

Het bericht Visie op groen Ridderkerk verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
De gemeenteraad van Ridderkerk heeft onlangs de Groenvisie 2021-2025 vastgesteld. Een visie waar wij het afgelopen jaar samen met de gemeente in een intensief proces vorm aan hebben mogen geven.

De Groenvisie van Ridderkerk, getiteld ‘Groen is onze toekomst‘, is ontwikkeld als groeidocument. Niet een visie die over 5 jaar in een la belandt maar een visie die aanzet tot ontwikkelen en verspreiden van kennis over groen, waaronder het inzichtelijk maken van de waarde van groen. Daarnaast wordt ingezet op het aanleren van nieuwe werkwijzen met groen, zoals methodes voor herplant, en worden resultaten jaarlijks gemonitord.

Een concreet voorbeeld: waar nu sprake is van het conserveren van monumentale bomen, gaat gericht gewerkt worden aan het maken van toekomstige monumentaliteit. “Op welke plek kunnen nieuwe bomen komen die we minstens 200 jaar oud kunnen laten worden?”.

Voor Ridderkerk zijn zes ‘groene’ ambities geformuleerd. Een daarvan is de ambitie om de groenste gemeente van het eiland IJsselmonde te worden. De winst zit hem hier vooral in de kwaliteit en kwantiteit van het buurtgroen. Dit betekent onder meer anders kijken naar kap en herplant. Moet er een boom weg dan komt er een betere voor terug, of twee.

Een andere ambitie is het zorgen voor een rijke biodiversiteit. Niet door zomaar wat te vergroenen, maar te werken vanuit een visie op biodiversiteit. Bij elke project zal een ecoloog worden betrokken. Op basis van zijn visie moet elk project een waardevolle bijdrage gaan leveren aan het netwerk van samenhangende natuur.

Een van de zes ambities voor Ridderkerk

Samen met bewoners en ondernemers gaat de gemeente de komende jaren actief aan de slag met de opgaven uit de visie. Hiervoor is met de vaststelling van de visie alvast 1.200.000 euro gereserveerd.

Download hier de visie:

Meer info is ook te vinden op www.ridderkerk.nl

Het bericht Visie op groen Ridderkerk verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Herinrichting Kerkstraat Hendrik-Ido-Ambacht https://www.mwvd.nl/landschapsarchitectuur/openbare-ruimte/herinrichting-kerkstraat-hendrik-ido-ambacht/ Sat, 03 Oct 2020 19:33:48 +0000 https://www.mwvd.nl/?p=3279 In samenspraak met de bewoners van de Kerkstraat hebben wij een nieuw profiel ontworpen wat recht doet aan het historische karakter van de straat en waarbij de relatie met de Waal wordt verbeterd. De Kerkstraat is van oorsprong de verbinding tussen de dorpen Hendrik-Ido-Ambacht en Oostendam. De straat vormt onderdeel van de historische dijkenstructuur van [...]

Het bericht Herinrichting Kerkstraat Hendrik-Ido-Ambacht verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
In samenspraak met de bewoners van de Kerkstraat hebben wij een nieuw profiel ontworpen wat recht doet aan het historische karakter van de straat en waarbij de relatie met de Waal wordt verbeterd.

De Kerkstraat is van oorsprong de verbinding tussen de dorpen Hendrik-Ido-Ambacht en Oostendam. De straat vormt onderdeel van de historische dijkenstructuur van het oostelijk deel van de Zwijndrechtse en fungeerde als dijk van het riviertje de Waal.

[Kaart van Hendrik Ido Ambacht, 1886]
Door de tijd is de relatie tussen Kerkstraat en Waal sterk voelbaar gebleven. Vanwege verstedelijking en daarmee gepaard gaande intensivering van het verkeer over de Kerkstraat, staat deze beleving echter continue onder druk.

In de Gebiedsvisie Waalzone ( Hendrik Ido Ambacht, 2014) wordt het belang van de relatie tussen Kerkstraat en Waal duidelijk benadrukt. Daarbij wordt de relatie gelegd tussen Kerkstraat en Havenhoofd (Oostendam). De zone Kerkstraat-Havenhoofd wordt vanuit deze visie beter beleefbaar en beter toegankelijk.

[Visiebeeld op het gebied rondom de Kerkstraat]

Kansen pakken

In de afgelopen 5 jaar zijn er al diverse verbeterslagen gemaakt.

  • De ligplaatsen zijn aangepakt
  • Bootjes die niet meer werden gebruikt en/of waren gezonken zijn verwijderd
  • De oevers zijn beter toegankelijk en beleefbaar gemaakt door aanbrengen van paden en de plaatsing van bankjes.
  • Het ontwerp van het nieuwe Havenhoofd is in een ver gevorderd stadium

Maar er zijn ook zaken blijven liggen, waaronder:

  • Het zorgen voor een veilige fietsverbinding over de Kerkstraat
  • En de wens van de bewoners om de beeldkwaliteit van de weg als geheel aan te pakken

Het project Kerkstraat-Havenhoofd is dus nog niet af. Tegelijkertijd liggen er nieuwe kansen. Het project Havenhoofd is zich aan het ontwikkelen en kan als vliegwiel fungeren voor (wenselijke of nieuwe) ontwikkelingen aan de Kerkstraat.

Daarnaast is het project Dorpstraat, ook onderdeel van de Gebiedsvisie Waalzone, gerealiseerd. Alhoewel de gebiedsvisie geen relatie heeft gelegd tussen de gebieden Dorpstraat en Kerkstraat, is het ( alleen al vanuit historisch perspectief) interessant om te kijken of er een verband kan worden gelegd.

De vraag

Vanuit de gemeente kregen wij de vraag om voor het hele profiel van de Kerkstraat inzichtelijk te maken hoe tot afronding van dit visiedeel kan worden gekomen, rekening houdend met wensen van omwonenden en eventuele nieuwe kansen. Daarna zou het idee voor de Kerkstraat uitgewerkt moeten worden tot en met Definitief Ontwerp inclusief bestek en aanbesteding.

De gemeente heeft hierbij de volgende uitgangspunten benoemd:

  1. De Kerkstraat wordt geen 30 km gebied
  2. Er mogen geen vrachtwagens meer de Kerkstraat op
  3. Er is behoefte aan bredere trottoirs, met name op plekken waar voor woningen nu erg weinig ruimte is
  4. Een oplossing hoe de veiligheid voor de fietsters kan worden gewaarborgd (zoals fietsstroken)
  5. Maatregelen om snelheid te beperken.

Resultaat

In samenspraak met de bewoners van de Kerkstraat hebben wij een nieuw profiel ontworpen wat recht doet aan het historische karakter van de straat en waarbij de relatie met de Waal wordt verbeterd. Trottoirs en parkeervakken worden uitgevoerd in gebakken klinkers. De rijbaan wordt voorzien van fietssuggestiestroken. Onderdeel van de herinrichting is tevens een opwaardering van het bestaande groen langs de route, het vernieuwen van het straatmeubilair en het vervangen van de bushokjes.

[Definitief ontwerp Kerkstraat Hendrik-Ido-Ambacht]

[Impressie Kerkstraat huidige situatie – toekomstige situatie]
De herinrichting van de Kerkstraat zal plaatsvinden in het najaar van 2020.

Info:

Type: ontwerp openbare ruimte
Opdracht: visie, schetsontwerp, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, bestek, aanbesteding
Uitvoering: 2020
Samenwerking met: HGCA (technisch tekenwerk en bestek), LAP landscape and urban design (vormgeving en impressies)

Het bericht Herinrichting Kerkstraat Hendrik-Ido-Ambacht verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Tuinontwerp Burgemeester Bas Backerhof Aerdenhout https://www.mwvd.nl/uncategorized/tuinontwerp-burgemeester-bas-backerhof-aerdenhout/ Mon, 21 Oct 2019 21:29:35 +0000 https://www.mwvd.nl/?p=3205 Voor een karakteristieke twee-onder-een-kap-villa in Aerdenhout ontwierpen wij een sfeervolle leeftuin met mooie natuurlijke materialen en kleurrijke beplanting. Het tuinontwerp voorziet in de aanleg van drie deeltuinen, elk voorzien van een eigen leefruimte met terrassen die speels worden ingericht met stoere potten en verplaatsbare verlichting. De tuinen worden begrensd door brede borders met vaste planten [...]

Het bericht Tuinontwerp Burgemeester Bas Backerhof Aerdenhout verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Voor een karakteristieke twee-onder-een-kap-villa in Aerdenhout ontwierpen wij een sfeervolle leeftuin met mooie natuurlijke materialen en kleurrijke beplanting.

Het tuinontwerp voorziet in de aanleg van drie deeltuinen, elk voorzien van een eigen leefruimte met terrassen die speels worden ingericht met stoere potten en verplaatsbare verlichting. De tuinen worden begrensd door brede borders met vaste planten en heesters, die het hele jaar door sfeer en voldoende privacy geven.

De beplanting

In het tuinontwerp is gezocht naar een beplanting die past bij de bos- en duinachtige omgeving en zich thuis voelt de zanderige grond.
Grote golvende plantvakken zorgen voor beweging en kleur. Lage, deels wintergroene bodembedekkers vullen de ruimte tussen de stapstenen. Wintergroene heesters en hagen zorgen tijdens de wintermaanden voor kleur en structuur. Herhaling en ritme in soort, vorm, kleur en textuur zorgt voor rust en eenheid in de tuin.

Beeld door de seizoenen

Voorjaar: Het vroege voorjaar begint met het verschijnen van de sneeuwklokjes en witte druifjes (Mu¬scari). Later in het voorjaar verschijnen de witte bloemen van Magnolia en Amelanchier en vormen een mooi contrast met de blauwe en paarse bloemen van Geranium en Salvia.

Zomer: In de zomermaanden bloeien de roomwitte bloemen van de duinroos (Rosa pimpinellifolia), de witte hangende trossen van de geelhout boom (Cladastris) en de grote witte bloemen van Echinacea. Voor kleur zorgen de blauw paarse bloemen van Agastache en de donkerrode aren van de duizenknoop (Persicari). In juni beginnen de Seringen te bloeien. De heerlijke geur van de lila kleurige bloemen trekt vlinders en bijen aan.

Herfst: Vanaf augustus tot in het verre najaar bloeien de witte en roze bloeiende herfstanemonen samen met de lila kleurige bloemen van de herfstaster. Nu verkleuren ook de bladeren van de krentebomen(Amelanchier) en de fluweelbomen (Rhus) in spectaculaire dieprode tinten. Ook de geelhout boom en de eikenbladhortensia’s laten hun prachtige herfstkleur zien.

Winter: Tijdens de wintermaanden zorgen de Libanonceder samen met het donkergroene blad van de Portugese laurierhagen, de wintergroene Choisya heesters en de bodembedekkende Liriope-grassen voor kleur en structuur in de tuin.

Projectinfo

Ontwerp: Studio Marchel-Wim van Dongen i.s.m. Jana Schmitchen, Botaniq.
Realisatie: najaar 2019

Projectlocatie: Aerdenhout
Projectgrootte: 500-1000 m2

Het bericht Tuinontwerp Burgemeester Bas Backerhof Aerdenhout verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Klooster Alverna Aerdenhout https://www.mwvd.nl/tuinarchitectuur/tuinontwerp/klooster-alverna-aerdenhout/ Sun, 26 May 2019 19:19:09 +0000 https://www.mwvd.nl/?p=3181 Het Klooster Alverna met zijn directe omgeving kent een lange historie. Voorheen stond op deze locatie de Buitenplaats Boekenroode. Sinds 1924 in het bezit van de zusters Franciscanessen. Tot aan de jaren ’80 is het klooster flink uitgebreid met diverse gebouwen. Mede door het teruglopend aantal zusters is in 2008 is een groot deel van [...]

Het bericht Klooster Alverna Aerdenhout verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Het Klooster Alverna met zijn directe omgeving kent een lange historie. Voorheen stond op deze locatie de Buitenplaats Boekenroode. Sinds 1924 in het bezit van de zusters Franciscanessen. Tot aan de jaren ’80 is het klooster flink uitgebreid met diverse gebouwen.

Mede door het teruglopend aantal zusters is in 2008 is een groot deel van de gebouwen waaronder het oude hoofdgebouw, Villa Boekenroode, verkocht aan een projectontwikkelaar. Deze realiseerde aan de noordzijde van het terrein 6 nieuwe appartementscomplexen.

Met de verkoop van het hoofdgebouw en aanbouwen, en de komst van nieuwbouw appartementen op het terrein is de positie van de buitenruimte verandert. De zuster hebben zich teruggetrokken in het nieuwe moederhuis ‘Klooster Alverna’ en gebruiken de buitenruimte rondom dit gebouw als hun nieuwe tuin.

Studio Marchel-Wim van Dongen is gevraagd om een ontwerp te maken voor de revitalisatie van de huidige kloostertuin. Hierbij willen we zoeken naar aanknopingspunten om (nieuwe) betekenis te geven aan de ruimte. We brengen waardevolle elementen in beeld naast elementen die storend zijn of minder goed functioneren.

Uiteindelijk doel is om te komen tot een ontwerp dat zowel voor korte als de lange termijn de kwaliteit van de tuin verhoogt en betekenis geeft voor zowel de bestaande als toekomstige bewoners en gebruikers.

Dit project wordt samen uitgevoerd met AW Groen te Heemstede. Zij zullen zorgdragen voor de realisatie van de tuin.

Het bericht Klooster Alverna Aerdenhout verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
Betonsloot Amsterdamse Waterleidingduinen https://www.mwvd.nl/landschapsarchitectuur/landschapsontwerp/betonsloot-amsterdamse-waterleidingduinen/ Sun, 15 Apr 2018 19:21:09 +0000 https://www.mwvd.nl/?p=3145 In de jaren ’50 van de vorige eeuw is een kilometerslange betonsloot aangelegd in de Waterleidingduinen voor de toevoer van Rijnwater naar het infiltratiegebied diep in de duinen. In zijn bijna zeventig jarige bestaan is de betonsloot een sterk symbool geworden van de schoonheid en functionaliteit van het ‘waterwinlandschap’. De sloot is echter hard aan [...]

Het bericht Betonsloot Amsterdamse Waterleidingduinen verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>
In de jaren ’50 van de vorige eeuw is een kilometerslange betonsloot aangelegd in de Waterleidingduinen voor de toevoer van Rijnwater naar het infiltratiegebied diep in de duinen. In zijn bijna zeventig jarige bestaan is de betonsloot een sterk symbool geworden van de schoonheid en functionaliteit van het ‘waterwinlandschap’.

De sloot is echter hard aan vervanging toe. Hij is lek en overstroomt af en toe. De sloot zal over een lengte van 1,7 kilometer vervangen worden door een ondergrondse leiding. Het voordeel van de ondergrondse leiding is dat er over een grote lengte landschapsherstel kan plaatsvinden. Tegelijkertijd zal de recreant een kenmerkend en veel gefotografeerd kunstwerk moeten gaan missen. Samen met Waternet werken wij aan de landschappelijke inpassing van deze leiding waarbij we streven naar een ecologische meerwaarde, landschappelijk herstel en nieuwe ‘highlights’ voor de recreant.

Voor meer informatie kunt u ook terecht op de site van Waternet: Project Betonsloot.

Het bericht Betonsloot Amsterdamse Waterleidingduinen verscheen eerst op Studio Marchel-Wim van Dongen.

]]>